Predstavnici crnogorske Vlade i kineske EXIM banke potpisali Memorandum o razumijevanju

Bez autora
Sep 09 2012

Predstavnici crnogorske Vlade i kineske EXIM banke potpisali su juče u Pekingu Memorandum o razumijevanju. Memorandum je potisan na svečanoj sjednici Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i konkretizuje namjeru kineske Vlade da kroz implementaciju 12 mjera podstakne saradnju sa Crnom Gorom. Tim dokumentom je definisana i namjera crnogorske Vlade da kroz zajam po povlašćenim uslovima finansira projekte koji su za Crnu Goru prioritetni, a koji se odnose na gradnju putne i energetske infrastrukture, kao i nastavak obnove crnogorske pomorske flote. Memorandum je u ime crnogorske Vlade potpisao nacionalni koordinator programa 12 mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Tomica Paović, a u ime EXIM banke potpredsjednik Li Jičen.

Predstavnici crnogorske Vlade i kineske EXIM banke potpisali Memorandum o razumijevanjuPredstavnici crnogorske Vlade i kineske EXIM banke potpisali su juče u Pekingu Memorandum o razumijevanju.

Memorandum je potisan na svečanoj sjednici Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i konkretizuje namjeru kineske Vlade da kroz implementaciju 12 mjera podstakne saradnju sa Crnom Gorom.

- Tim dokumentom je definisana i namjera crnogorske Vlade da kroz zajam po povlašćenim uslovima finansira projekte koji su za Crnu Goru prioritetni, a koji se odnose na gradnju putne i energetske infrastrukture, kao i nastavak obnove crnogorske pomorske flote – saopšteno je iz Vladinog biroa za odnose s javnošću.

Memorandum je u ime crnogorske Vlade potpisao nacionalni koordinator programa 12 mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Tomica Paović, a u ime EXIM banke potpredsjednik Li Jičen.

Paović je predstavio mogućnosti ulaganja u Crnu Goru i pozvao kineske investitore da razmotre učestvovanje u projektima infrastrukture, energetike, transporta i turizma, kao i uspostavljanja prve ekonomsko-tehnološke zone u Crnoj Gori.

Iz Vlade su naveli da je na sastanku zaključeno da potpisivanje Memoranduma znači dalje promovisanje uspješne saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Na svečanoj sjednici Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koja je okupila nacionalne koordinatore 16 zemalja, zajednički je ocijenjeno da je obezbjeđivanje kreditne linije od deset milijardi USD ohrabrujuće za dalje jačanje ekonomskih odnosa svih uključenih zemalja.

- Kao naredna faza implementacije 12 mjera predviđeno je uspostavljanje posebnog investicionog fonda od 500 miliona USD, kao i osnivanje ekspertskog komiteta za unaprijeđenje transportne mreže između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope – dodaje se u saopštenju.

Kineski premijer Ven Điabao je prilikom sastanka sa nacionalnim koordinatorima u okviru inauguralne konferencije Sekretarijata potvrdio da Kina čvrsto podržava integrativne procese u Evropi i pohvalio odlučnost i trud EU za rješavanje evropske dužničke krize.

- Jačanje saradnje između Kine i srednje i istočneEurope je važna komponenta u jačanju saradnje između Kine i Evrope uopšte. To će pomoći objema stranama da se zajedničkim naporima bore sa izazovima i promovišu svoje sveobuhvatno, strateško partnerstvo na viši nivo saradnje – zaključio je Điabao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik